Begeleidingsaanbod

Nieuw samengestelde gezinnen

Na een scheiding kan een nieuw samengesteld gezin gevormd worden. Dit kan heel verschillende zijn qua vorm. Soms heeft één van de partners kinderen en de andere niet en er kunnen nog kinderen geboren worden. Voor een nieuw samengesteld gezin heb je andere vaardigheden nodig dan in je oorspronkelijk gezin. Je hebt als nieuw koppel een weg af te leggen. Er is een afzonderlijke geschiedenis, maar ook gedeelde toekomst. In een nieuw samengesteld gezin waar er kinderen zijn uit een vorige relatie speelt loyaliteit een belangrijke rol. Ook de afwezige ouder blijft aanwezig en als plus-ouder heb je een andere band met de plus-kinderen dan met je eigen kinderen.

We begeleiden ouders van nieuw samengestelde gezinnen door inzicht te geven over de dynamieken die er zijn en hoe je daar als koppel goed mee om kan gaan. We geven tips en ondersteunen om voluit verder te kunnen bouwen aan jullie nieuw gezin, omdat het de beste plaats is om thuis te komen.

Ouderschaps(-re)organisatie

Als gescheiden partners blijf je met elkaar verbonden in het ouderschap. Kinderen hebben er alle belang bij voor hun verdere ontwikkeling dat ouders samen ouder blijven. Kinderen zien het meest af wanneer ze midden in het conflict blijven zitten of de inzet zijn van het conflict. Veel ouders zijn in staat om de scheiding voor hun kinderen op een goede manier te organiseren. Het is soms zinvol en nodig om op een bepaald moment de gemaakte afspraken aan te passen aan nieuwe situaties of de leeftijd van kinderen. Zo'n momenten zijn niet altijd evident omdat pijn en verdriet uit het verleden terug naar boven kan komen. Het is goed om kinderen die wat ouder zijn ook een stem te geven in de omgangsregeling of andere zaken die ze nodig hebben van hun ouders.

We begeleiden ouders bij de organisatie van hun ouderschap, zowel emotioneel als praktisch. We gaan liefst aan de slag met beide ouders. Onze ervaring leert dat enkele goede gesprekken vaak voldoende zijn om verder te kunnen. Indien nodig kunnen tieners ook in het gesprek betrokken worden. We doen (tot nader orde) geen bemiddeling in functie van het maken van een overeenkomst (vb. EOT).

Gescheiden en nu?

Vaak is de periode na een scheiding een zeer verwarrende periode. Het is alsof je jezelf opnieuw moet organiseren en nieuwe keuzes moet maken. Het kan dat je gaat twijfelen over de beslissing die je hebt genomen. Een aantal toekomstbeelden vallen in duigen en je wordt geconfronteerd met jezelf. Na een scheiding zijn er vaak schuldgevoelens die verlammen waardoor toekomstmogelijkheden als heel beperkt ervaren worden. Soms is er ook een verschil in snelheid tussen partners hoe ze het leven terug opnemen. Wanneer je ex-man of vrouw een nieuwe partner heeft die dan ook mee zorgt voor de kinderen, kunnen er nieuwe spanningen of emoties ontstaan.

We begeleiden individuen in het verwerken van hun scheiding en ondersteunen hen om op een goede manier in verbinding te blijven met zichzelf. We hebben oog voor het eigen verdriet maar ook voor het verlangen naar een nieuwe toekomst.

©2018 OnsNieuwGezin | Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin